Pillantás a Standardba

2011.08.15. 20:25

Az Africaféban a kezembe akadt egy kenyai napilap, a The Standard. Vaskos termék, a szokásos papirra nyomva, "crazy monday" névre keresztelt melléklettel. Mindig érdekes, hogy egy-egy helyi újság mivel foglalkozik, milyen arányú a belpolitika és külpolitika, a bulvárról nem szólva. A kenyai lap alapvetően kellemes csalódás volt, leszámitva a helyenként értelemzavaró angol nyelvtudást – vagy csak afrikai szójárást.

A kormányzat intézkedéseit kövéren és hosszú oldalakon keresztül ismertették: fatelepitési program a partmenti farmokon erózió ellen, korrupciós ügyek boncolgatása, benzinárak alakulása. Hosszan elemezték egy német milliárdos perét, akit bigámiával vádolt meg egy kenyai nő. A férfit azóta se engedték szabadlábon védekezni, nemhogy haza Németországba.

Kis helyet kaptak csak a bulvársztorik: hétfőre épp egy kannibál jutott, aki barátjával együtt italozott és szivott, majd veszekedés közben leszúrta, és hátából egy jó darabot kikanyaritva, pótolta fehérjeszükségletét. Végül a család hivta ki a rendőrséget.

Londonnal külön oldalak foglalkoztak, érdekesen vetették össze a 2008-as kenyai választások utáni zavargást a brit eseményekkel, kételkedve abban, hogy csupán a szegénység ide vezethet. Egy negyed oldalas novella is helyet kapott e témában! A kenyai elnök telefonhivást kap David Camerontól. Először szafarira invitálja, majd rájön, hogy a mostani lázongás miatt hivja őt David. Megegyeznek, hogy küld egy-két szakasznyi katonát. "Persze ehhez ajánlom Suhit is, a marketingesünket, hogy utána a sajtó figyelmét elterelje a durva beavatkozásról" – fűzte hozzá az elnök. "Hogy Obama? Miatta ne aggódj, David, holnap reggel felhivom a nagymamáját és mindent tisztázunk!"

A társadalmi normákról végül egy kétoldalas, "peeping tom" cimen futó részletes tényfeltáró anyag némi izelitőt. A régi városok szűk utcáiban új szokás hódit: a kukkolás. Felháborodott embereket szólaltatnak meg, akiket meglestek a "legintimebb pillanatokban". A megszólalók szerint nemcsak a kukkolás maga okoz problémát, hanem az, hogy a lelkes elkövetők utána részletesen kibeszélik a látottakat barátaikkal és akár az áldozat szomszédjával is. "Elképedtem, amikor másnap reggel a szomszédaim az ágybeli teljesitményemet elemezték."

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzansurvival.blog.hu/api/trackback/id/tr693156295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása